Triggerpoints

Triggerpoints zijn betrokken bij vele langdurige en onbegrepen pijnklachten. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de pijnklachten veroorzaakt wordt door triggerpoints. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn kramp, spierstijfheid en terugkerende pijn. Ook een vermoeid gevoel in het hoofd, de nek of de schouders en rugpijn met uitstraling naar bil en been komen voor.

Een triggerpointis beter bekend als een spierknoopje (lokale verkramping) in een vermoeide spier. Dit is een overgevoelige plek die ontstaat door een gebrek aan doorbloeding en zuurstof. Daarnaast staan de aan de spierknoop grenzende spiervezels continu op rek, wat ook weer leidt tot pijn. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan en bevinden zich altijd op vaste plaatsen in een spier.

Triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen langzaam, waardoor zeniet te vergelijken zijn met spierkramp. Indien er op een triggerpoint gedrukt wordt,zal dit een pijnlijk gevoel geven. Vaak gaat dit gepaard met uitstralende pijn, die waarschijnlijk herkenbaar voor u is. Door ophoping van afvalstoffen en een constant slechte doorbloeding kunnen triggerpoints maanden of zelfs jarenlang in stand worden gehouden, tenzij er ingegrepen wordt en deze vicieuze cirkel wordt doorbroken.       

Triggerpoints kunnen ontstaan door:

  • langdurig herhaalde bewegingen tijdens werk of bezigheden thuis
  • een verkeerde lichaamshouding
  • afwijkingen van het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld bekkenscheefstand
  • overmatig sporten (overbelasting)
  • stress

Triggerpointtherapie is een zeer effectieve methode bij uiteenlopende klachten. 

Voor meer informatie: www.triggerpointcoach.nl