Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder
Ons lichaam bestaat voor meer dan zestig procent uit vocht. Via dit vocht worden stofwisselingsproducten tussen cellen en bloedvaten uitgewisseld. Het lymfestelstel is daarbij essentieel en zorgt ervoor dat vocht uit de lichaamsweefsels kan worden afgevoerd. Ook speelt het lymfestelsel een cruciale rol in onze afweer tegen infecties. Het lymfestelstel loopt door het hele lichaam. Waar meerdere lymfevaten samenkomen, bevinden zich de lymfeklieren. Deze klieren bevinden zich vooral in de liezen, de zijkanten van de hals, achter in de buikholte en in de oksels.
Beschadiging van het lymfestelstel
Wanneer het lymfestelsel niet meer goed werkt, zal de vochtafdrijving niet langer optimaal verlopen. Er kunnen dan zwellingen ontstaan, die ook wel oedemen worden genoemd. Een beschadiging van de lymfeklieren kan onder andere het gevolg zijn van een ongeval (verstuikingen en kneuzingen), een operatie of een ziekte. In sommige situaties moeten de lymfeklieren worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor de lymfeklieren in de liesstreek bij prostaatkanker en voor de lymfeklieren in de oksel bij borstkanker. In zulke gevallen waarin het lymfestelsel beschadigd is, moet de vochtafdrijving op een andere manier plaatsvinden. Wij doen dat via manuele lymfedrainage.
- Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder
Bij Fysiothese maken we bij manuele lymfedrainage gebruik van de methode Vodder. Deze techniek van lymfedrainage werd begin jaren dertig ontwikkeld door de Deense bioloog Emil Vodder. Deze therapie zorgt naast voor het afdrijven van vocht voor meer rust en ontspanning, door de invloed ervan op het vegetatieve zenuwstelsel. De methode Vodder kan dus ook van nut zijn in het geval van stressgerelateerde klachten.
- Hoe werkt manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder?
Wij voeren tijdens deze behandeling een ritmische massage uit, waarbij we een spiraalvormige druk uitoefenen op de lymfeklieren en op de lymfebanen.