Heb je de diagnose scoliose en/of kyfose? Neem dan contact met ons op zodat we kunnen uitzoeken of we je kunnen helpen.
Scoliose gaat nooit vanzelf over. Zolang een tiener in de groei is, kan een kromming zelfs behoorlijk snel verergeren en is behandeling essentieel. Ook bij een stabiele scoliose is Scoliose Specifieke oefentherapie zeer zinvol.
Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van Schroththerapie?
– Voorkomen van verergering van de scoliose;
– Voorkomen van een operatie (of het dragen van een brace);
– Vergroten van het longvolume en daarmee de conditie;
– Stabiliseren of verminderen van de kromming;
– Streven naar symmetrie van het lichaam
Onze missie
Wij geloven dat het mogelijk is om door middel van effectieve behandeling van scoliose bij een tiener in de groei de gevolgen van de aandoening op latere leeftijd aanzienlijk te verminderen. Schroththerapie biedt die mogelijkheid. Vanuit deze overtuiging hebben wij samen een opleiding gevolgd aan de Katharina Schroth Klinik in Bad Soberheim. Daar hebben wij ervaren hoe therapeuten veelal jonge patiënten met scoliose (en andere krommingen in hun rug) succesvol begeleiden volgens de ISST Schroththerapie. De resultaten die zij dankzij deze driedimensionale therapie weten te behalen, waren boven onze verwachting en zijn bovendien wetenschappelijk bewezen. Daarom bieden wij Schroththerapie nu ook aan in onze eigen praktijk. Uiteindelijk hopen wij zo bij te dragen aan meer bekendheid van de therapie in Nederland, zodat zoveel mogelijk jongeren met een scoliose ervan kunnen profiteren.
Schroththerapie is een intensief programma
Gedurende het behandelingstraject leren wij je te staan, zitten en lopen op manieren die de scoliose afremmen. Schroththerapie bestaat uit houdings- en bewegingscorrecties, die gecombineerd worden met ademhalingstechnieken. De oefeningen die wij je daarvoor geven, zorgen voor correctie van de krommingen. Ze zijn gericht op soepelheid, spierversterkingen en het ontlasten van de wervels. De behandeling is doelgericht en makkelijk toe te passen in het dagelijks leven.
In de beginfase kom je 2 tot 3 keer per week naar de praktijk. Na een aantal weken plannen we minder vaak een behandeling in bij ons op locatie, maar volg je daarnaast 5 keer per week een huisoefenprogramma. Zo wordt het beste resultaat bereikt.
Ook werken wij nauw samen met een osteopaat die eventueel middels speciale technieken het effect van onze scoliosebehandeling kan versterken. Verder wordt afhankelijk van de gradatie van de kromming door de orthopeed een brace voorgeschreven. Dit is om de progressie van de scoliose tijdens de groei tegen te gaan.
Hoe lang moet ik naar de fysiotherapeut?
De behandeling duurt tot het moment dat de wervelkolom stabiel is. Voor tieners betekent dat dat zij in ieder geval tot het einde van de groei onder behandeling blijven. Uiteraard geldt dat hoe eerder je erbij bent, des te beter het resultaat is. En dat hoe consequenter je oefent, sport en de brace draagt, hoe groter het effect daarvan is. Ook weten we inmiddels dat het voortzetten van de behandeling tijdens de puberteit, nadat een kind officieel al uitgegroeid is, een sterk positieve invloed heeft op het resultaat. Bij een volwassene wordt de behandeling afgesloten wanneer je zelfredzaam bent en je doel is bereikt.
Welke soorten scoliose behandelen wij?
In onze praktijk behandelen wij idiopathische scoliose tijdens de groei totdat de scoliose gestabiliseerd is. Volwassenen met een idiopathische en degeneratieve scoliose zijn bij ons ook welkom voor behandeling.